Håndtering av papiravfall
Det er observert at det i lang tid har blitt slurvet en del med avfallshåndtering i borettslaget. Spesielt gjelder dette papirdunkene som ofte blir overfylt lenge før de blir tømt (normalt hver fjerde uke), slik at de andre som benytter samme dunk dermed ikke får plass til sitt avfall. Styret ser seg derfor nødt til å gå ut med dette skrivet for å minne beboerne på hvilke regler som gjelder, og samtidig be om at man forstår at det faktisk går ut over naboene hvis man tar seg for mye til rette.
Esker og kartonger (også melk- og juicekartonger) må brettes sammen, eller aller helst rives eller skjæres opp, slik at de tar så liten plass som mulig. Alternativt kan de fylles med annen papp og papir. Poenget er at det skal bli så lite luft som mulig i avfallsdunken slik at plassen utnyttes maksimalt.
Hver avfallsdunk er delt mellom alle fire leilighetene på en rekke. Derfor har hver leilighet kun tilgang til en fjerdepart av dunken. Har man behov for å kaste mer enn dette må man enten:
- vente til rett før tømming og se om det fortsatt er ledig plass i dunken, eller
- dele det opp over flere tømminger, eller
- frakte det selv til miljøstasjonen på Dal Skog og kvitte seg med det der. Det koster ingenting å avlevere papiravfall.
Har man to papirdunker betyr ikke dette at man kan kaste dobbelt så mye. Det betyr bare at to husrekker har avfallsdunkene sine på samme sted.
Det skal ikke kastes noe i avfallsdunkene hvis det fører til at lokket ikke kan lukkes helt igjen. Hvis lokket står åpent kan vinden ta tak og blåse innholdet utover området.
Vi ser at det også slurves med annen type avfall. Regler for håndtering og kildesortering av avfall (både papir og annet) ligger på borettslagets nettsider www.linjebo.no/avfall, på sortere.no eller på www.oeras.no/sortering-hjemme/category892.html.
Disse reglene kan sikkert virke unødig tungvinte og omstendelig for noen, men det er kommunene og Øvre Romerike Avfallsselskap (ØRAS) som bestemmer dem (ikke styret i borettslaget slik noen kanskje tror) og vi er nødt til å forholde oss til dem.
Feilsortering kan føre til at renholdsbetjentene lar dunkene stå utømt, eller til og med at borettslaget blir ilagt gebyr!
Derfor: Ta den ekstra tiden som behøves for å kaste avfallet ditt på riktig og mest plassbesparende måte. Det gagner både deg selv, naboene dine, og resten av borettslaget.